Ford Gilpin Riley Architects
our profile
projects
testimonials
downloads
contact us

Mount Pleasant, Cheriton Bishop

Client: Private
Area: 247 m²
Stage: Pre-Construction
Building costs: circa £200k
Description: Replacement Dwelling

This proposal is for the construction of a new dwelling to replace the existing house at “Mount Pleasant”, Church Lane Cheriton Bishop. The proposal is for a detached single dwelling house arranged on two main floor levels. The size, type and arrangement of the rooms and spaces reflect modern aspirations and lifestyles. Maximum use has been derived from the volume of the structure with some of the upper floor rooms featuring part sloping ceilings. This helps to reduce the overall bulk of the building.

The form of the new building is strongly articulated. The taller elements of the design rake down with steep roof slopes to a much lower human scale to relate to adjacent buildings and to anchor the building to its site. This is counter-pointed by the introduction of a vertical chimney stack, constructed in natural stone. A combination of a moderate roof pitch and a restricted span has meant that we have been able to keep the ridge height relatively low. The use of a single storey eaves lines minimises the scale of the building at its western and northern perimeters where it is closest to existing dwellings and the use of a lowered eaves height elsewhere further reduces the overall scale of the design.

The internal layout of the new dwelling has been arranged in a logical and functional manner. The levels of the building are generally arranged in a conventional two storey format. Main habitable and service areas are located on the ground storey with Bedroom and Bath/Shower room accommodation on the first floor. One living space is set at a slightly lower level in order to take account of the fall of the land. The design employs double-height spaces, cut-outs within the upper floor, open galleries and sweeping ceilings opening up into tall upper level volumes to create a living space where one is aware of the whole of the building from any given point within its layout.

 

© Ford Gilpin Riley Ltd, Ford House, Broadclyst, Exeter, Devon, England EX5 3HU
Design by High Impact © Copyright 2011