Ford Gilpin Riley Architects
our profile
projects
testimonials
downloads
contact us

Broadclyst Medical Centre, Broadclyst

Client: Pinhoe & Broadclyst Medical Practice
Area): 400 m²
Stage: Completed in August 2002
Building costs: £450k
Description: New Build of conversion

 

The remodeling, refurbishment and conversion of the former commercial premises for occupation by the new Medical Centre at Broadclyst is located within the centre of the village, opposite the village green and close to the other community facilities. The site is prominently positioned within the Conservation Area and we have been mindful that its redevelopment requires careful treatment to ensure that the appearance and setting of the area is safeguarded.

A basic decision was made at the outset of the design process to retain both the gable-ended barn and original stone wall bordering part of the road frontage opposite the village green. These two elements were felt to be important to the overall setting of the area. A new building envelope was then be placed behind the existing stone wall which, together with the gable-roofed barn creates a self contained unit for D1 use. The design of the roof of this part, with it’s twin gables, is intended to reflect the present appearance and the purposely lightweight glazed treatment act as a contrast to the stonework below, thus emphasising it’s visual dominance.

We have therefore tried to produce a fairly robust looking building that is clearly non-domestic in it’s use of scale or in the treatment of it’s openings. We have endeavoured to give it a timeless appearance by keeping the various elements simple and unfussy. We have chosen colourwashed, rendered elevations in order to act as a foil to the old stonework of the “annex” and to relate to the other buildings that face onto the Green. As a result we have designed a hip-ended roof form that slopes away from these houses. This arrangement, together with the fact that the new building is sited to the north and will therefore not cut out any sunlight from their gardens will minimise any obtrusion and will certainly have no greater effect than the schemes that have previously been granted approval on the land.

© Ford Gilpin Riley Ltd, Ford House, Broadclyst, Exeter, Devon, England EX5 3HU
Design by High Impact © Copyright 2011