Ford Gilpin Riley Architects
our profile
projects
testimonials
downloads
contact us

Honiton Health Centre, Honiton

Client: The Honiton Medical Practice
Area: 950 m²
Stage: Completed in July 2009
Building costs: £1.3m
Description: Alteration and Extension

 

The shortcomings of the original have been addressed through the provision of a new 2 storey extension. The only possible location for the additional areas is upon the present site of the visitors car park at the eastern end of the existing building.

The proposed development offers The Honiton Group Practice a long-overdue opportunity to upgrade its facilities in order to keep pace with the demands required by a modern Surgery and to adequately accommodate the members of staff and patients which use the complex. The scale of the 2 storey parts has been reduced by dragging the eaves line down over single storey areas of accommodation. Much of the upper floor area utilises contemporarily-designed “dormer” windows with distinctive reverse slope mono-pitch roofs which punctuate the roofslopes and offer excellent levels of natural lighting and ventilation to these spaces. The deep plan-form dictated by the constraints of the site has lead to the introduction of a central light well which is topped by a discreet cupola. This will ensure that natural light will be projected into the core of the building, not only at the upper level but also into the central parts of the patients waiting area giving them an airy ambience despite being remote from window walls.

In overall terms, the elevational treatment has attempted to be unfussy and modern in its approach. We have aimed to create clean lines, mirroring the use of the building and giving it an aesthetic and integrity that reflects its important role within the community. We envisage the use of a standing-seam light grey metal roof finish, sharp white-rendered and blue engineering facebrickwork exterior walls and crisp aluminium framed windows and external doors.

© Ford Gilpin Riley Ltd, Ford House, Broadclyst, Exeter, Devon, England EX5 3HU
Design by High Impact © Copyright 2011