Ford Gilpin Riley Architects
our profile
projects
testimonials
downloads
contact us

Marcus Road, Exmouth

Client: Private
Area: 1,500 m²
Stage: Pre-Construction
Building costs: circa £1.75m
Description: 11 New Dwellings

The site for the development is a parcel of vacant land just over 0.45 Ha. at Marcus Road Exmouth which is irregularly-shaped and is currently bisected by the existing alignment of Marcus Road into northern and southern parcels. This proposal comprises the erection of 11 detached houses, garages and associated highway provision, car and cycle parking and landscaped areas. The properties accord with “The Code for Sustainable Homes” and the intention will be that each house will aim to achieve a “code 3” rating. The main priority of the design was that it should respect and relate to the character and pattern of the adjoining established residential areas. This aim could be reinforced by creating the character of a distinct residential enclave which, whilst not “private”, due to its circuitous road layout would serve to deter regular use as a through-route.

The proposal is for 11 detached 2 storey houses which generally reflect the type of existing development adjacent to the site. Seven of which have attached single garages and two detached garage blocks, each containing 2 garages. The properties are intended for private occupation, generally by families. The scheme is sited in an established residential area and therefore the proposed use is well suited to this location.

The units are not however standardised “House Types”, each one has been designed individually to suit its particular site, outlook and orientation. In general terms the “core” footprint of each dwelling is around 4.6m x 6.25m. Perhaps the most distinctive element of the buildings is their roof-forms. Each Plot has a varied eaves line and in some instances they are dragged right down to single storey height in a bold cat-slide. This technique gives the buildings a dynamic form and when used in conjunction with the projecting mono gables and off-set facade treatment gives the development a stylish contemporary character- but not one that is unsuited to its location. The natural slate roofs, rendered or facebrick external walls and timber windows, doors and robust joinery elements all follow the theme that is present in the surrounding properties.

© Ford Gilpin Riley Ltd, Ford House, Broadclyst, Exeter, Devon, England EX5 3HU
Design by High Impact © Copyright 2011