Ford Gilpin Riley Architects
our profile
projects
testimonials
downloads
contact us

New Pavilion Heathcoat Cricket Club Knightshayers, Exeter

Client: The Tiverton Heathcoat Cricket Club
Area: 450 m²
Stage: Pre-Construction
Building costs: circa £350k
Description: New Build

 

In order to ensure continuity of use it will be necessary to construct the new Pavilion on an alternative site. Clearly the new site needed to be located within the area leased by the Club and because a good cricket “square” takes many years to establish, no flexibility exists to alter the layout of the ground. By comparison, the area in the south-east corner of the club grounds is close to the point of access to the ground and near to the existing Clubhouse. It is also well screened by mature tree planting.

The concept for the profile and form of the building was developed alongside the floor plan. The approach was a direct response to both the siting and function of the building. It comprised a simple monopitch profile with a low eaves line around the outside of the “L” shaped plan, which rose at a shallow 15 deg. angle to a higher level at the internal perimeter of the building, which faced the playing area. The profile was also practical in another respect. The mono-pitch treatment would mean that no roofslope would face the pitch, thus protecting this vulnerable element from the threat of mechanical damage from airbourne cricket balls. This forthright sectional treatment and the oversailing roof plane that it generates gives the form of the building a simplicity and robustness that is well-suited to its setting. The overall arrangement, whilst clearly functional, recalls the familiar form of Sports Pavilions through its semi-formal, near-symmetrical appearance from the pitch.

It is intended that the new Pavilion will be as sustainable as possible. The building will conform to the highest environmental standards and has been designed to be heated, cooled and ventilated naturally, through its passive systems. The fabric is to be constructed using a system of timber structural members and clad or glazed panels from renewable sources. The building is demountable and therefore capable of being used on an alternative site in the future if required. The Pavilion will have a grass roof; the grass and timber will weather naturally to blend with the landscape.

© Ford Gilpin Riley Ltd, Ford House, Broadclyst, Exeter, Devon, England EX5 3HU
Design by High Impact © Copyright 2011